KAMPIOENSWEEKEND

Afgelopen weekend was het zover: op vrijdagavond kon Dames 1 ervoor zorgen dat ze voor de achtervolgers onbereikbaar zouden worden door drie sets te pakken bij Quinto Westerbork. Op zaterdag zou voor de meisjes C1 hetzelfde scenario volstaan om kampioen in de hoofdklasse te worden.

Dames 1 begon vrijdagavond afwachtend tegen Quinto. Kwam het door de spanning vanwege het naderend kampioenschap of was het toch de klasse van de tegenstander. Of wellicht de tribune waar zich een hoop VCO ’72 supporters hadden geposteerd. Het zal allemaal wel een beetje invloed hebben gehad. Zeker de tegenstand van de Westerborkers, ze waren van het begin af aan zeker niet van plan om VCO het kampioenschap op een presenteerblaadje aan te geven. De eerste set ging redelijk gelijk op al moet er bij worden gezegd dat de Onstwedder formatie redelijk veel fouten maakten. Quinto nam het initiatief in de set over en won deze vrij gemakkelijk met 25-19.Een fikse domper voor onze dames!! De tweede set gaf grotendeels hetzelfde beeld. Pass was net niet goed genoeg, daardoor set up ook niet en de aanvallen werden hierdoor te slap. Quinto wist hier wel raad mee en met rake klappen ontrafelden zij de defensie van VCO. Onze dames bleven wel knokken maar konden toch niet voorkomen dat het op een 2-0 achterstand kwam.
De koppen werden bij elkaar gestoken en onder aanvoering van libero Paulien die de boel op scherp zette kwam het team van Henk Koops beter in haar spel. Vanaf het begin nam VCO de regie in de set in handen en werd Quinto niet de kans gegeven om in het spel te komen. Hilde Spaans werd regelmatig bediend en ramde in de derde set een behoorlijk aantal punten binnen zodat aan het eind met 16-25 werd gewonnen. Ook de vierde set gaf hetzelfde beeld. Mooie aanvallen, goed verdedigend werk en een 17-25 winst. 2-2 was de tussenstand, een vijfde set moest er aan te pas komen om een winnaar te krijgen en wellicht een kampioen….. De Westerborker dames grepen hun laatste kans op winst, maar konden het niet bolwerken tegen VCO. Toen er een 7-13 stand op het scorebord stond werden de bloemen alvast klaargelegd. Maar toch ging het bijna verkeerd, waarschijnlijk door de spanning en zenuwen kreeg VCO de laatste twee punten maar niet binnen. Een foute opslag van Quinto betekende het 14e punt maar het laatste punt viel maar niet. Bij een 13-14 stand ging het bijna fout bij VCO, een slechte pass belandde bijna in het net aan de zijkant, Moniek Kruiter kon met een uiterste inspanning de bal nog mega-diagonaal over het net krijgen. In de tegenaanval maakte Quinto een fout zodat de bal aan de goede zijde in het net kwam: 13-15 eindstand in de 5e set. KAMPIOENSCHAP BINNEN!!! Met bloemen van bestuur en meegereisde supporters werd gelijk een feestje gevierd. Zaterdag 8 april, na de thuiswedstrijd tegen VSV, zal de ploeg van Henk Koops in Onstwedde worden gehuldigd voor de fantastisch geleverde prestatie. Twee ronden voor het einde van de competitie niet meer in te halen en geen enkele wedstrijd verloren!!

Zaterdagmiddag om 17.00 uur was het de beurt aan de C1 meiden om het kampioenschap binnen te slepen. Dit team heeft de hele competitie aan kop gestaan in de hoofdklasse, op de voet gevolgd door de tegenstander van vandaag, Emmen C1. En Emmen wilde graag het kampioenschap van VCO nog even uitstellen, dat was duidelijk. Het massaal toegestroomde publiek zorgde voor een heerlijke sfeer in de sporthal en uiteraard voor de nodige spanning voor de speelsters (en coach ) VCO begon met Britt Mulder, Marriët Wilzing, Tessa Heidekamp, Daphne Huls, Tessa Wubs en Maaike Reints in de basis. Na een aarzelend begin begonnen onze dames redelijk eenvoudig uit te lopen en wisten een voorsprong van 5 punten maximaal te behalen. En toen stokte de machine…. Emmen kwam door en aantal messcherpe services langszij en toen er ook nog een paar foutjes in slopen bij VCO wisten zij zelfs de eerste set binnen te slepen met 23-25.
en fikse domper, er werd absoluut niet slecht gespeeld maar er zou nog een hoger niveau uit moeten worden geperst om de wedstrijd te doen kantelen. Al gauw in de tweede set bleek dat het allemaal goed ging komen. Service ging snoeihard, de pass kwam beter en er werd gevarieerd aangevallen. Het lukte zelfs om de mega-snelle mid-aanval van Emmen af te blokken zodat dit gevaar ook minder werd. Toch lieten de Emmenaren zich ook niet onbetuigd,  ook zij speelden goed maar waren niet opgewassen tegen onze C1, de tweede set eindigde dan ook in 25-11. Het verloop van de derde set was enigszins gelijk aan de tweede. Emmen was de onderliggende partij maar had wat meer vat op de servicedruk. Toch kon niet voorkomen worden dat VCO met 25-17 deze set naar zich toe trok. Nog een set te gaan en het kampioenschap was binnen….. Ook de vierde set begon VCO voortvarend aan de wedstrijd. Al gauw werd een voorsprong opgebouwd en ging alles crescendo. Bij een stand van 14-7 kregen de speelsters die het meest op de bank hadden gezeten ook hun speeltijd. Dit was toch even wennen voor de meiden en Emmen rook haar kans. Toen een van hun speelsters van met veel risico een aantal punten op rij wist te scoren werd het nog even echt spannend, Emmen kwam zowaar om set point bij 23-24. Na een aantal bloedstollende acties over en weer was het dit keer Emmen die de beslissende fout maakte, Een opslag van Tessa Wubs werd niet goed verwerkt en de bal stuiterde tegen de muur. De ontlading bij de speelsters, begeleiding en toeschouwers was enorm toen de eindstand werd bepaald op 28-26!! Ook voor dit team was het kampioenschap twee wedstrijden voor het einde binnen, en ook hier is geen enkele wedstrijd verloren! Het aantal verloren sets over de hele competitie is 2 geweest, een enorm goed resultaat. Na de wedstrijd van Dames 1 op zaterdag 8 april zullen de meiden proberen ook weer terug te zijn van hun uitwedstrijd tegen Hardenberg en zullen de festiviteiten samen met dames 1 worden gehouden.

Een uitstekend resultaat voor onze vereniging, en we zijn er nog niet, de heren 1 is ook nog volop in de race voor het kampioenschap in hun klasse… Iedereen is zaterdag 8 april weer van harte welkom in sporthal De Bast om de dames tegen VSV aan te moedigen. Na afloop worden de kampioenen gehuldigd door het bestuur en de kampioenschappen gevierd.